perjantai 11. joulukuuta 2015

3. Väärä tieto

Sokrateen mukaan pahat teot eivät ole seurausta pahuudesta vaan tietämättömyydestä: pahuus on oikeasti tiedon puutetta. Pahaa tekevä ihminen ei ymmärrä, mikä on oikein, vaikka ehkä luuleekin tekevänsä hyvää. Hän elää siis erehdyksen vallassa.

Tämä käsity pahasta ei välttämättä ole osuvin mahdollinen. Lisäksi sitä pitäisi valottaa antiikissa vallinneen hyve-etiikan omassa viitekehyksessä, jotta se pääsisi oikeuksiinsa. Tuosta viitekehyksestä irrotettunakin näen käsityksen silti hyvin arvokkaaksi pahan ilmenemistä tarkasteltaessa — Sokrateen käsitys pahasta antaa arvokkaan heuristisen näkökulman maailmaan. Palaan blogissani toistuvasti tiedon ja ymmärtämisen puutteeseen keskeisenä syynä nykyhetken ongelmiin.

Jos pahat teot johtuvat väärästä tiedosta, korostaa se entisestään velvoitetta: meillä kaikilla on vastuu olla jakamatta väärää tietoa.

Viha johtuu tyypillisesti väärästä tiedosta. Tamara Erden dokumentti Kaikki alkaa koulusta (This Is My Land, 2014) esitettiin Yle Fem -kanavalla marraskuussa.  Dokumentti näyttää, miten Israelin ja Palestiinan kouluissa jaetaan uudelle sukupolvelle propagandan määrittämää tietoa alueellisesta historiasta. Naapurien välistä vihaa siis uusinnetaan väärän tiedon avulla.

Naapurit eivät olekaan oikeasti pahoja vaan harhaan johdettuja.

*****

Maailmassa on suunnattomasti hyvin alkeellista väärää tietoa. Tämä triviaali väärä tieto innostaa monia islamistiterroristeja, mikä on selvää valistuneille sekä lännessä että islamin piirissä. Vastaava triviaali väärä tieto voi hyvin myös monissa niin sanotuissa kehittyneissä maissa, kuten Suomessa.

Tähän samaan aikaan sekä kaikkein yksinkertaisimpaan että kaikkein perustavimpaan väärään tietoon on kuitenkin hyvin vaikea vaikuttaa. Kyseessä on yksilön identiteetistä ja tiedostamattomasta itsevarjeluksesta kumpuava virheellinen tieto. Kun yhtälössä on mukana triviaali väärä tieto, vuoropuhelu avautuu hyvin vaikeana, pessimistisemmin ajateltuna ehkä jopa mahdottomana. Miten kyetä argumentoimaan tällaista väärää tietoa vastaan?

Väärää tietoa aikanaan käsitellessäni otan esiin muun muassa populismin ja monologian elämänasenteena.
Claude Monet: Le Parlement, soleil couchant (1902).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti