sunnuntai 6. joulukuuta 2015

1. Suomen itsenäisyyspäivänä

Kuluneena vuonna 2015 on saattanut aistia uusia, entistä synkempiä tuulia suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomen lippu, tänään jälleen tankoon nostettu, on menettänyt vertauskuvana kirkkauttaan ja viattomuuttaan, kun joukko kiihkeiden ja äärimmäisten ajatusten kannattajia on alkanut kantaa sitä symbolinaan.

Villa Topoksessa keskityn maahanmuuttoon ja rasismiin tavalla tai toisella liittyviin aiheisiin. Vielä nelisen kuukautta sitten aihepiiri oli minulle varsin toissijainen, sillä omakohtainen käsitykseni maahanmuutosta oli tuolloin hyvin selkeä ja ongelmaa tuottamaton, kuten on edelleen. Kerron muutaman kirjoituksen päässä, miksi silti tartuin aiheeseen.

Takanani ei ole erityisen syvällistä perehtymistä aihepiiriin. Toimin siis ainoastaan suomalaisena kansalaisena ja sanomalehtien lukijana. Pyrin kirjoittamaan mahdollisimman lyhyesti ja ymmärrettävästi. Esimerkiksi ironiani jätän aiempiin Derrickeria- ja Villa Dee -blogeihini. Tarkoitukseni on tarjota näkökulmia, herättää ajattelua.

Villa Topos on täsmäblogi, suhteellisen lyhytaikaiseksi tarkoitettu: muutaman viikon tai kuukauden kuluttua se ensin lopettaa päivittymisensä ja sitten kohtuullisen ajan jälkeen katoaa kokonaan, myöhemmin ilmoitettavana päivämääränä.

Parin päivän kuluttua ilmestyvä ensimmäinen varsinainen kirjoitukseni käsittelee malttia. Kirjoitukseni liittyy Ranskan viimekuiseen terrori-iskusarjaan, ja maltista sen yhteydessä kirjoitti näkyvästi heti tuoreeltaan islamin professori Jaakko Hämeen-Anttila. Malttia ja reflektiota (todellista harkintaa — tietoista ja usein työlään hidasta) minun on syytä korostaa heti aluksi siksikin, että oma malttini, ja suvaitsevaisuuteni, saattaa tietyissä ilmiöissä katketa kesken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti